Tárgyalástechnikai képzéseink legkedveltebb szerepjátékai egy csomagban kedvező áron

14 éve tanítok tárgyalástechnikát a pécsi egyetem közgazdaságtudományi karán és for profit cégeknél. Az oktatásban elengedhetetlennek látom a szerepjátékokat. A nemzetközi gyakorlatban bevált szituációk mellett azonban cégünk egyre fontosabbnak tartotta olyan szerepjátékok felhasználását, amelyek a magyar viszonyokat, a magyar emberek attitűdjeit tükrözik. Minthogy ilyet nem találtunk a piacon magunk láttunk a kidolgozásukhoz. Így születtek meg a “Tárgyalj bátran!” szerepjáték sorozat darabjai, amelyeket már évek óta sikerrel használok a képzéseken.

Most kollégáim számára is felkínálom a legkedveltebb szerepjátékok csomagját. Trénerek, HR-esek, képzéssel foglalkozók: használják örömmel és sikerrel!

p1060037.JPG

Héder Sándor mérnök, tréner címzetes egyetemi docens

Leggyakrabban feltett kérdések a “Tárgyalj bátran!” tárgyalástechnikai szerepjátékokkal kapcsolatban:

Miért fontosak a szerepjátékok a tárgyalástechnikát tanulóknak?

Mert az elméletben megismert tudást, módszereket szerepjátékok során lehet legjobban kipróbálni, gyakorolni és biztonságosan tesztelni.

Lehet, hogy egy tárgyalástechnikai módszer, trükk vagy technika egyszerűnek és világosnak tűnik már első hallásra is, szerepjátékokba kerülve azonban megtapasztaljuk, hogy annyi információ, metakommunikatív üzenet és impulzus ér bennünket egy-egy tárgyalás alatt, hogy sem időnk, sem energiánk nincs a frissen megismert tudás felhasználására. Szerencsések vagyunk, ha minderre egy képzés biztonságos keretei között döbbenünk rá, nem pedig a való életben.

Milyen tárgyalástechnikai elmélet oktatható a szerepjátékokkal?

A szerepjátékok a tárgyalás egész folyamatának modellezésére alkalmasak. A résztvevők gyakorolhatják rajtuk keresztül a célok mentén való felkészülést, a nem-verbális üzenetek küldését, értelmezését, az irányítás megszerzésének, elvesztésének érzését, valamint tapasztalatokat szerezhetnek a tárgyalások komplex világáról.

A szerepjátékok alapvető funkciója azonban a Ury-Fischer-féle elvközpontú tárgyalási modell gyakorlása. Az elvközpontú tárgyalás mindig az érdekek mentén kívánja megoldani a konfliktusokat, illetve vezetni a tárgyalásokat. Az érdekek azonban nem kínálják önként magukat, azokat fel kell tárni, ami esetenként hosszadalmas és bonyolult feladat. A szerepjátékok ennek gyakorlásához kínálnak remek lehetőséget.

“Hogyan néznek ki” a szerepjátékok?

A szerepjátékokban általában 2-3 fő vesz részt tárgyalóként, így 2-3 darab bizalmas információkat tartalmazó leírásból áll egy szerepjáték. Minden szereplő csak azokat az információkat kapja meg, amelyek rá vonatkoznak, s amelyekből kiderül az általa megformált szereplő közelmúltja, célja, s valamelyest a karaktere.
Ahogyan az életben is más és más információkkal rendelkezünk, más célok felé haladunk, úgy a szerepjátékokban is más információk és más célok irányítják a résztvevőket.
A csomag 7 szerepjátékot tartalmaz.

Miért nincsenek helyes megoldások mellékelve a szerepjátékokhoz?

A szerepjátékok tárgyalásainak nincsenek helyes megoldásai. Minden tárgyalópár maga dönti el, sikeresnek érzi-e a tárgyalást, elégedett-e a tárgyalást lezáró megállapodással. Ahogy az életben is képesek vagyunk csodálkozni mások elégedettségén egy-egy üzlet kapcsán, pont úgy, ahogy mások a miénken.

Milyen témakörökben mozognak a szerepjátékok? Aki nem jártas az üzlet életben, az hogyan boldogul velük?

A szerepjátékokat úgy dolgoztuk ki, hogy semmiféle szakmai tudásra ne legyen szükségük a résztvevőknek. A szituációk a mindennapi életből származnak, olyan helyzetek elé állítják a játékosokat, amelyekbe bármikor belekerülhetnek foglalkozásuktól függetlenül.
Az Albérlet című szerepjátékban például egy leendő albérlőnek és egy főbérlőnek kell megegyeznie egymással.
A Szakdolgozat egy tanár és egy diák megbeszélésére épül.
A Kutyaharapást szőrével című játékban két szomszéd áll szemben egymással.
Az Internet marketing és a Zöld alma ABC az értékesítés és vásárlás egy-egy különleges esetét helyezi középpontba.
A Vasszög Kft. a munkahelyi beilleszkedés problémáját veti fel.
A Stanicli Bt. egy három szereplős munkahelyi konfliktust modellez.

Egy szerepjátékba úgysem lehet beleírni minden információt, ami fontos a tárgyalásban.

Ez így van, a szerepjátékok azonban így is jól működnek. Ezt 14 év tréneri munka tapasztalatai támasztják alá. A szerepjátékok egy oldalas információ mennyisége nagyon jól irányítja a résztvevőket a tárgyalások gyakorlása során, és rengeteg időt takarít meg, hiszen nem a résztvevőket kérjük meg, hogy fundáljanak ki egy-egy esetet hosszas kimunkálási idővel, hanem a kész szerepet nyújtjuk át számukra.
Igaz, az egy oldalas leírás is soknak tűnik néha ? előfordul, hogy a szereplők azt is elfelejtik a tárgyalás hevében, hogy a férj vagy a feleség személyét elevenítik meg.

További információk a “Tárgyalj bátran!” tárgyalástechnikai szerepjáték csomagról

A szerepjáték csomag tartalma:
7 darab szerepjáték, szerepjátékonként 1-1 oldal bizalmas információkat tartalmazó leírással a szereplők részére, valamint a szerepjátékok feldolgozásához szükséges kérdőív.

A szerepjáték csomag ára:
6900 Ft +Áfa

A szerepjáték csomag rendelési címe:
E-mail: forlong@t-online.hu
Tel: 06-30-9578-515

Megosztás:
FacebookLinkedInTwitterGoogle+WhatsAppBlogger PostEmail