Mi közük az érzelmeknek a tárgyaláshoz?!

A hagyományos tárgyalástechnika a tárgyalást racionális folyamatnak képzeli, ahol árakról alkudozunk, megfontolt javaslatokat teszünk, előnyöket mérlegelünk, információkat osztunk meg és hallgatunk el, kifogásokat kezelünk és ésszerű döntéseket hozunk. A (tárgyalás)technika szó maga is azt sugallja, hogy eszközöket és eljárásokat tudunk megtanulni annak érdekében, hogy azokat ésszerűen tudjuk alkalmazni egy kitűzött cél érdekében. A sikeres tárgyaló nem engedi, hogy indulatok befolyásolják, vagy érzelmek zavarják össze logikus céljait.

Aki azonban részt vett már tárgyaláson, tapasztalta, hogy az érzelmek a tárgyalás egész folyamatában jelen vannak: a partner első megpillantásától kezdve egészen a következő napig, hétig, mindaddig, míg végre feldolgozzuk, miért is mondtuk ezt vagy azt, miért is döntöttünk így vagy úgy. A tárgyalástechnika tanítói, ha ki is térnek az érzelmekre, legfeljebb azt a haszontalan és alkalmazhatatlan tanácsot adják, hogy az érzelmeket hagyjuk figyelmen kívül.

Miért nem lehet az érzelmeket figyelmen kívül hagyni?

Mert az érzelmek mindig, mindenütt felbukkannak, akár akarjuk, akár nem, és mára azt feltételezzük, hogy nem olyan haszontalanok, mint azt Platón vagy Darwin hitte.

Az érzelmek kutatása nem tekint túl hosszú múltra vissza, és a különböző kutatások, bár szerteágazóak, abban a konklúzióban megegyeznek, hogy az érzelmek hatással vannak ítéleteinkre, döntéseinkre, a tanulásra, az információfeldolgozásra, társas viselkedésünkre.

Akkor tehát mit kezdjünk az érzelmekkel?

Ismerjük meg azokat, éljük át valamennyit és tanuljuk meg, milyen funkciójuk, szerepük, hatásuk van, majd gyakoroljuk, hogyan használhatjuk fel őket sikeresen a tárgyalások folyamán. Ez a képzés ebben segít.

Aki nem hisz benne, idézze fel legutóbbi tárgyalását! Minden tény vagy adat előtt legelőször is egy érzés jelenik meg, amely magába sűríti a történtek, elhangzottak, megélt pillanatok sokaságát.

Hívjon bennünket vagy írjon nekünk, hogy kidolgozhassuk az Ön cége, csapata számára legkedvezőbb programot!
Telefon: Héder Sándor +36-30-9578-515
E-mail: forlong@t-online.hu

Megosztás:
FacebookLinkedInTwitterGoogle+WhatsAppBlogger PostEmail