Hogyan kerüljük el az oktatás halál-völgyét – Sir Ken Robinson szerint?

Posted on 13. máj, 2013 by in coaching

Sir Ken Robinson videóit több millióan nézik világszerte – nem véletlenül. Egyszerre humoros és elgondolkodtató a mondandója. A legújabb előadásában azt foglalja össze, mire van szükség egy eredményes oktatási rendszerhez, illetve mi az, ami az oktatás halál-völgyébe vezet, ahol magas a bukási arány, ahol szenvednek mind a gyerekek, mind a pedagógusok.

A szakértő szerint érdemes lenne megértenünk és elfogadnunk, hogyan tanulnak a gyermekek és az oktatásnak ezt kellene kiszolgálnia. Nos, amit a gyerekekről biztosan tudunk, hogy különbözőek – akinek több gyermeke van, mindezt nagyon jól tudja! A gyermekek kitartó tanulók akkor, ha olyan témát találnak, ami érdekes a számukra – ezt is majd minden szülő megtapasztalja. Mindez azt követelné meg, hogy a pedagógusok kreatívak legyenek, tegyék érdekessé és sokszínűvé az oktatást, inspirálják, stimulálják, provokálják a gyermekeket, ébresszék fel a kíváncsiságukat! Valójában azonban pont ennek az ellenkezője történik (szerencsére nem nálunk, hanem Amerikában), központilag kialakított, egységes oktatási rendszer és egységes számonkérés. A pedagógusok nem azon törik a fejüket, hogy hogyan tegyék érdekessé a tanítást, hanem azon, hogyan adják le a központilag előirt anyagot, illetve azon, hogy  mikor jönnek a központból ellenőrizni a munkájukat. Az eredmény biztos út az oktatás halál-völgyébe.

A saját tapasztalataim alátámasztják Sir Ken Robinson érvelését. Andris fiúnk a pécsi Jurisics Miklós általános iskola 5-es tanulója. Számára az iskolaév legizgalmasabb pillanata, amikor a Jurisics Akadémián 10 perces előadást tarthat iskolatársai előtt. Andris mindig önként, magától készül az előadásaira, alaposan utána jár annak a témának, amiből előad. Saját elmondása szerint annyira izgul az előadás alatt, hogy majdnem kigyullad a füle, mégis látszik rajta, hogy mennyire élvezi, mennyire magával ragadja, amit csinál. Szerencsére nemcsak a saját előadására figyel, hanem másokéra is. Az őszi akadémián egy 8-os fiú a Rubik kockáról tartott előadást. A mi Andrisunk másnap elővette a saját kockáját és addig csavarta, amíg ki nem tudta rakni. Ha megakadt, bátran oda tudott menni a 8-os sráchoz, aki készségesen segített neki!

 

Remélem, a videót megnézik a Klebersberg Kunó intézetben is! Itt a linkje!

Megosztás:
FacebookLinkedInTwitterGoogle+WhatsAppBlogger PostEmail

Tags: ,

Comments are closed.