Tényleg hülyék és felelőtlenek voltak? I. rész

Posted on 25. már, 2013 by in fenntartható fejlődés tréning, tréningen túl

Tényleg hülyék és felelőtlenek voltak, akik a múlt heti, emberöltő óta nem tapasztalt ítéletidőben útnak indultak? A válaszhoz érdemes arra a tudományos felismerésre gondolni, hogy elménk  – miközben meghozza döntéseit – két forrásból szerzi az információkat:

  • egyrészt a közvetlenül megtapasztalt adatokból, információkból, másrészt a
  • memóriánkban tárolt adatokból.

A teniszjátékos, amikor pl. egy vérprofi társsal játszik, tudja, hogy a profik hova szoktak ütni (zöld színű terület), látja, hogy az aktuális ütés után a labda milyen irányba halad (rózsaszínű terület) és agya – a  beyesi döntési elmélet szerint – a sárga területre optimalizálja a labda várható érkezését.

Mi történik olyan esetekben, amikor agyunk nem tud a múltból adatokat, információkat előhozni. Nos, akkor nem tud optimális döntést hozni! Ilyen eset volt a múlt heti ítéletidő, de ilyen eset

  • amikor viselnünk kellene a védőfelszerelést, úgy, hogy sohasem volt még balestünk,
  • amikor a munkanélküliséggel fenyegetnek, úgy, hogy még nem voltunk munkanélküliek.
  • Tipikusan ilyenek a hosszú távú, új, ritkán előforduló döntéseink, pl. párválasztás, életbiztosítás, a válságokra való felkészülés, a fenntartható fejlődésről, a nyugdíjas éveinkről való gondolkodás.

Ha nincs múltból származó tapasztalatunk, nem tudunk optimális döntést hozni! Daniel Wolpert mérnök, neurológus szerint ezért nehéz mozgásra programozni a robotokat.

Mit lehet tenni, hogy az agyunkat felkészítsük a beyesi optimális döntéshozásra?  Ez megérne egy külön misét. Én egyedül az áramszolgáltató üzemirányítóit ismerem, akik végtelenül profi módon készülnek fel a váratlan helyzetek kezelésére. Érdemes lenni tanulni tőlük! Már csak azért is, mert egyre több olyan helyzettel fogunk találkozni, amivel eddig még nem – lsd. bővebben Nassim Taleb A fekete hattyú című művét.

Persze mindig sokkal könnyebb a politikusi gondolkodásmód. Hülyék, felelőtlenek, akik nem a mi rövidtávú érdekeinket szolgálják!!!! És persze ennek kell folynia a média minden csapjából…

Vélemény?

Megosztás:
FacebookLinkedInTwitterGoogle+WhatsAppBlogger PostEmail

Tags: , , ,

2 Responses to “Tényleg hülyék és felelőtlenek voltak? I. rész”

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()