A befolyásolás fegyverei

Posted on 20. jan, 2013 by in tárgyalástechnikai tréning, ügyfélszolgálati tréning

Jó lenne, ha kedvünk szerint irányíthatnánk az embereket! Ha munkatársainkat, főnökeinket, ügyfeleinket úgy mozgathatnánk, ahogyan az céljainknak, vágyainknak megfelel! Ha bárkit, bármire rábeszélhetnénk, vagy ha bárkinek, bármit el tudnánk adni!

Szélsőséges álmainkban ilyen vágyakat szövögetünk, és meg sem fordul a fejükben, hogy azon kellene agyalnunk, hogyan, milyen módon védekezhetünk mi magunk mások, a reklámok, a sötét erők rábeszélő hatalma ellen. Bizonyított tény ugyanis, hogy nem védekezünk! Ennek oka azokban a gondolkodásbeli torzításokban rejlik, amelyeket az ember saját énje védelmében konstruál magának. Lehet, hogy mások balesetet szenvednek, de velem ez nem fordulhat elő, mert megfontoltan vezetek. Lehet, hogy mások súlyoz fertőzéseket kapnak, de velem ez nem fordulhat elő, mert mindennap eszek vitamint. Lehet, hogy másokra erős befolyással vannak a reklámok, de rám nem hatnak, mert józan ésszel gondolkodom.

Számos kutató kimutatta, hogy az emberek a sebezhetetlenségbe vetett hit miatt, maximálisan kiszolgáltatottá válnak a reklámok iránt, hiszen ha azt hiszik, rájuk nincsen hatással a manipuláció, akkor nem motiváltak a védekezésben.

Cialdini világhírű könyve (mely 1999-ben jelent meg először magyarul) nem csak azt ígéri az olvasóknak, hogy megmutatja, hogyan működik a befolyásolás automatikus útja, amikor kérésünkre a másik fél szinte kénytelen igent mondani, hanem abba is bepillantást enged, hogyan kell védekeznünk az etikátlan manipuláció, a csalásra épülő rábeszélés ellen.

A könyv könnyed stílusban és izgalmas példákkal mutatja be, milyen trükköket, fogásokat alkalmaznak az amerikai kereskedők, ügynökök, rábeszélők ahhoz, hogy az áldozatok automatikusan engedelmeskedjenek nekik. Cialdini a példákat nem hallomás útján írta le, hanem (könyve megírása előtt) valóban  munkát vállalt különböző vállalkozóknál, hogy testközelből figyelje a rábeszélők eszközeit és a hatás hihetetlen működésmódját. Tapasztalatai alapján később számos tudományos kísérletet dolgozott ki, melyek eredményeit szintén az olvasók elé tárja nagysikerű könyvében.

Ha nem tud idejéből több napot áldozni a könyv elolvasására, akkor hallgassa meg rövid előadásunkat a témáról.

Megosztás:
FacebookLinkedInTwitterGoogle+WhatsAppBlogger PostEmail

Tags: , ,

Comments are closed.