A legjobb megoldások azok, amiket a közösség talál magának!

Posted on 23. okt, 2012 by in coaching, csapatcoaching, teamcoaching

A fenti megállapítást egy csapatcoaching során hallottam a résztvevőktől. Mint coach teljesen egyetértek vele. A mi munkánk lényege pont az, hogy segítsük a csapatokat, közösségeket abban, hogy problémáikra, kihívásaikra megtalálják a saját válaszaikat. Egy külsős szakértő, akármennyire is tapasztalt, nem tudja teljes egészében átlátni azt a bonyolult rendszert, amelyben egy csapat, egy közösség működik. Mindezt egy coach sem látja át, ezért célja, annak a folyamatnak a moderálása, amelyben a csapat megtalálja saját válaszait. Az alkotás öröme és a kidolgozott válasz a csapaté, így sokkal elkötelezettebb annak megvalósításában.

Tapasztalataim szerint legtöbbször a vezetők azok, akik nem hisznek abban, hogy csapatuk képes a fejlődésre, ezért minket, mint külsős szakértőket kérnek fel arra, hogy világítsunk rá a csapat hibáira, mondjuk meg, mit tesznek rosszul. Ilyen felkérésekkor ajánljuk a csapatcoachingot. A coaching során az alkotás és az együttmunkálkodás öröméhez kívánjuk hozzásegíteni a csapatokat. Ahhoz, hogy maguk fogalmazzák meg céljaikat, figyeljék és avatkozzanak be, ha a céljaiktól eltérnének, legyen fegyelmük a konstruktív vitákhoz, amelyek során kiérlelik maguknak a megoldásokat.

1956. október 23-án egy egész ország fejezte ki azon akaratát, hogy ne kívülről szabják meg, hogyan éljen, hogyan gondolkodjon! Azonban nemcsak egy ország, egy ország kormánya nem szereti, ha megmondják neki, mit csináljon! Nem szeretik az országon belüli közösségek sem, ha erőnek erejével akarják őket megváltoztatni, megnevelni, még ha jó szándékkal teszik is.

Töretlenül bízom a coaching szellemiségében, abban, hogy nem az észosztásra, hanem az észmozgatásra van szükség! Ne feledjük, a nemzetközi szakirodalom szerint a coaching szó a magyar Kocs falu és az ott készülő kocsi nevéből származik. Nőjünk fel a feladathoz!

Megosztás:
FacebookLinkedInTwitterGoogle+WhatsAppBlogger PostEmail

Tags: , ,

One Response to “A legjobb megoldások azok, amiket a közösség talál magának!”

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()