Nem gazdasági, hanem evolúciós válságban vagyunk!

Posted on 22. sze, 2011 by in együttműködési tréning, önismereti tréing, stresszcsökkentő és boldogságfokozó tréning, vezetői tréning

Egyes kutatók,köztük Rebecca Costa biológus, úgy véli, hogy a mostani válság legfőbb okozói nem a mohó bankárok, nem is a magabiztos, de tudatlan politikusok, hanem az, hogy az emberi agy nem látja át azt a megnövekedett komplexitást, ami ma körülvesz bennünket. Az a tudományos meggyőződése, hogy amikor a komplexitást már nem tudjuk racionálisan megérteni, akkor azt irracionális meggyőződésekkel, hamis próféták tanaival pótoljuk!

Tapasztalata szerint a politikai elit évtizedek óta képtelen megbirkózni az amúgy már közismert gondokkal ? globális felmelegedés, gazdasági válságok ? inkább leegyszerűsített ellenségképet keres, hogy átvészelje a választási ciklusokat.

A professzor asszony történelmi példákat is említ. Amikor az aztékok már nem tudtak megbirkózni a lakosság növekedése miatti gondokkal és az időjárás okozta változásokkal, akkor az uralkodó elit abbahagyta a racionális válaszok keresését és elkezdte hinni és hirdetni, hogy áldozatokat kell hozni a problémák megoldása érdekében. Először ellenségeiket kezdték feláldozni, majd amikor ez az ötlet nem volt hatásos, folytatták saját rabszolgáik, szüzeik és végül újszülöttjeik feláldozásával. A történelemből már ismerjük a végeredményt.

Mit lehetne tenni? Rebecca Costa szerint az agyunk képes lenne megbirkózni az evolúciós kihívással, de ehhez tudatosan képezni, fejleszteni kell. Szerintünk is.

Szerintünk is tanulni kell az együttműködést, a konfliktuskezelést, a stresszkezelést, a rendszergondolkodást, hogy csak pár területet említsek.

Megosztás:
FacebookLinkedInTwitterGoogle+WhatsAppBlogger PostEmail

Tags: , ,

2 Responses to “Nem gazdasági, hanem evolúciós válságban vagyunk!”

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()