Mivel foglalkozna ma Zsolnay Vilmos?

Posted on 16. jul, 2011 by in tréningen túl

Klubommal az Ambassador Clubbal érdekes tárlatvezetésen voltuk a Pécs Zsolnay negyedében, ahol megtekintettük a méltán híres Gyugyi-gyűjteményt. A kiállítás fantasztikus, aki teheti, nézze meg. Nekünk abban a szerencsében volt részünk, hogy dr. Kovács Orsolya művészettörténész vezetett végig minket a tárlaton.

A fantasztikus tárlatvezetés legizgalmasabb kérdése számomra az volt, hogy hogyan is vihetnénk méltó módon tovább Zsolnay Vilmos örökségét. A legtermészetesebb gondolkodásmód szerint próbáljuk megőrizni azt a gyártási technológiát, azokat a gyártási titkokat, formai elemeket, amiket Zsolnay Vilmos és utódai vezetésével a gyár szakemberei kimunkáltak. Ezt a gondolkodást követi ma tiszteletreméltóan a gyár jogfolytonosa, a Zsolnay Manufaktúra.

Egy másik gondolkodásmód szerint ? és vállalkozóként nekem ez a megközelítés a szimpatikusabb ? abba gondoljunk bele, mit is akart Zsolnay? Világhírű dolgot alkotni fiatal, ambiciózus emberekkel, szűkös erőforrások mellett. Folyamatosan kísérletezni ? Zsolnay Vilmos még halála napján is kísérletezett!!! Tanulni, nyelveket beszélni, járni a világot, más kultúrákat tanulmányozni, nem a budapesti kiskirályokhoz, pillanatemberekhez igazodni, hanem a világ művészeti, szellemi fővárosához ? akkor ez Párizs volt. Nem elégedni meg azzal, ha mást le tudunk másolni, hanem azt is túlszárnyalni.

Ha Zsolnay Vilmos most köztünk élne a nanotechnológia, az űrkutatás irányába vinné tovább a porcelánipart és zsolnay porcelán védené a hőtől az űrhajókat. Ha ezt a szellemiséget meg tudjuk őrizni és továbbadni gyermekeinknek, unokáinknak, nem kell félnünk a válságoktól és másoktól pénzt kuncsorogni.

Space Shuttle zsolnay kerámiával burkolva??!!

Megosztás:
FacebookLinkedInTwitterGoogle+WhatsAppBlogger PostEmail

Tags: ,

6 Responses to “Mivel foglalkozna ma Zsolnay Vilmos?”

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()